Sunday, November 2, 2008

Συνταγές για vegetarian παιδιά

Για μεγαλύτερα παιδιά που έχουν συνηθίσει πλέον να τρώνε ανθυγιεινά, φαστ φουντ και έχουν «καμένη» γλώσσα από συνθετικά αρώματα και γεύσεις, ίσως να είναι πιο δύσκολο, αλλά όσες νέες μητέρες ξεκινάνε τώρα την διατροφή των παιδιών τους, μπορούν να δοκιμάσουν λίγες από αυτές τις συνταγές που είναι γρήγορες και πολύ υγιεινές.

· Κόψτε το κάτω μέρος μιας πιπεριάς Φλωρίνης ή μιας στρογγυλής κόκκινης πιπεριάς.
Αδειάστε τα σπόρια.
Γεμίστε με ένα κομμάτι φέτα και γιαούρτι και στείλτε το διαβολάκι να παίξει έξω με το υγιεινό και πεντανόστιμο σνακ.

· Αδειάστε σε ένα μπολ, ένα κουταλάκι (ή και παραπάνω) ωμή βρώμη σε νιφάδες (κουάκερ). ’Οταν κάνει ζέστη, αναπληρώστε με 2 κουταλιές Μπραν φλέικς.
Προσθέστε 5 αμύγδαλα ωμά, 3 καρύδια, 2 κάσιους, μια χουφτίτσα σταφίδες, 3 χουρμάδες σε κομματάκια, λιναρόσπορο, σησάμι άψητο, κυβάκια από μήλο, μισή μπανάνα σε ροδέλες και 3 φράουλες κομμένες. Προσθέστε γιαούρτι.

· Κόψτε λαχανικά σε μήκος, αγγουριά, πιπεριά, καρότο, μπρόκολο και βάλτε σε ένα μπολάκι λίγο γιαούρτι με αλάτι ή σάλτσα σόγιας, λάδι και ξύδι.

· Βράστε 2 αγκινάρες ολόκληρες αρκετή ωρα για να μαλακώσουν και να «γλυκάνουν» βάλτε σε ένα φλιτζανάκι μηλόξυδο, σάλτσα σόγιας και λάδι, δώστε στο παιδί 2 πιάτα, το ένα βαθύ. Αρχίστε να μαδάτε ένα τα φύλλα της αγκινάρας, τρώγοντας μόνο την σαρκώδη πλευρά του φύλλου γαντζώνοντας το ανάμεσα στα δόντια σας και τραβώντας το προς τα έξω, αφού το έχετε βουτήξει στην σως.. Όταν φτάσετε προς την καρδιά, αφαιρείτε τις «τρίχες» και βουτάτε όλη την καρδιά στην σάλτσα

· Φυτρώστε φακές για μια δυο μέρες και προσθέστε μια κουταλιά στην σαλάτα σας. Να θυμάστε να κόβετε τα λαχανικά σας με το χέρι, σε μεγάλα κομμάτια(μαρούλι).


· Τα φρούτα είναι καλό να τρώγονται απόγευμα με άδειο στομάχι και να αποφεύγετε τους χυμούς, ακόμα και αν είναι φυσικοί (*). Από την άλλη, μπορείτε να πιείτε όσους χυμούς λαχανικών θέλετε. Ειδικά καρότο με μια τουφίτσα μαϊντανό, φρέσκο από τον αποχυμωτή είναι η λιχουδιά των μπόμπιρων.


· Πάρτε την «σάρκα» των καρότων από τον αποχυμωτή και ανακατέψτε το με αλεύρι ολικής, το χυμό μήλου και την σάρκα του, σταφίδες, καρύδια κουκουνάρια, λάδι, μια πρέζα αλάτι, 2 αβγά, μπέικιν πάουντερ και μια κουτάλιά φρουκτόζη ή μέλι, Ψήστε σε φόρμα για κέικ στους 180 βαθμούς
· Εναλλακτικά, ανακατέψτε το καροτοπολτό με λάδι, και αλεύρι και πλάστε μικρά στρογγυλά κουλουράκια τα οποία μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας στο σχολείο ή για κολατσιό με λίγο γιαούρτι.


· Βάλτε στον αποχυμωτή φράουλες κεράσια, καρότο 2-3 μπανάνες, γλυκά βερίκοκα, πεπόνι και μια κουταλιά φρουκτόζη. Περιχύστε μια παγοθήκη ή αγοράστε τα ειδικά σκεύη για ξυλάκια παγωτό και δώστε το στα παιδιά σας αντί για τα παγωτά που υπάρχουν στο εμπόριο. Το παγάκι αυτό είναι πολύ ωραίο και τον χειμώνα μέσα στο ζεστό τσάι.(για τους μεγάλους)

· Αγοράστε τόφου, βράστε το σκέτο ή με κύβους λαχανικών, φτιάξτε σάλτσα ή φάτε το ωμό. Πειραματιστείτε, βρείτε τον τρόπο που σας αρέσει να το τρώτε.

· Αλέστε κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, σησάμι, αμύγδαλα και λιναρόσπορο. Προσθέστε αλάτι σ αυτήν την σκόνη. Χρησιμοποιείστε την αντί για τυρί στα μακαρόνια του παιδιού.

Λιναρόσπορος: Είναι η καλύτερη πηγή σε λινολεικό οξύ (Ωμέγα 3), βοηθάει το ανοσοποιητικό, «χτίζει» τα κύτταρα, ειδικά του εγκέφαλου και του ματιού, βοηθάει τις ορμόνες, περιέχει πρωτεΐνες, ίνες (είναι καθαρτικό), περιέχει βιταμίνες (Β1 Β2 και C), σίδηρο, ψευδάργυρο , έχει αντικαρκινικές ιδιότητες...Πρωτεΐνες, Riboflavin, thiamin, niacin.
Ηλιοσπορος: μια χουφτίτσα περιέχει (5.5 gr πρωτεΐνης, 2 mg νιασίνης, 67 mg Φολικό οξύ, 20 mg ασβέστιο, 1,5 mg ψευδάργυρο, 1 mg σιδήρου, 14 mg βιταμίνης Ε-ίσο με το 50% την καθημερινής αναγκης, 78 gr selenium
Κολοκυθόσπορος: περιέχουν το περισσότερο σίδηρο (4 gr) από τον ηλιόσπορο και τους υπόλοιπους σπόρους
Τοφου: πρωτεΐνη, ίνες, Βιταμίνη Α, Θυαμίνη, Φολικό οξύ, ασβέστιο, ψευδάργυρος, μη κεκορεσμένα λίπη, αντικαρκινικά Φώτοnutrients
Πιπεριά (κόκκινη): Beta carotene, lycopene, Βιταμίνη Α, C, Β6, φολικο οξύ.
Γιαούρτι (αληθινό): πρωτεΐνες, ασβέστιο, ψευδάργυρος, φολικο οξύ, riboflavin. Lactobacilli
Φέτα
Σησάμι: τα ίδια με τον ηλιόσπορο πάνω κάτω με διπλάσιο ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο
Αμύγδαλα: πρωτεΐνη (5 gr για μια χούφτα), 4 gr ίνες, 80 mg calcium, 1.4 ψευδάργυρο, 1 mg σίδηρο, 6.7 mg βιταμίνης E
Βρώμη: Πρωτεΐνη, ίνες, σίδηρος ψευδάργυρος βιταμίνες E και Β
Σάλτσα σόγιας: πρωτεΐνη, αλάτι
Φακές: πρωτεΐνη, ίνες riboflavin, βιταμίνη B6, φολικο οξύ, σίδηρος, το πιο φιλικό όσπριο στο έντερο
Αγκινάρες: πρωτεΐνη, ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, riboflavin, Θυαμίνη, νιασίνη, φολικο οξύ, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρο
Καρότο: Beta carotene, βιταμίνη C
Μαϊντανός
Μπανάνες: potassium
Φράουλες: υψηλότερο ποσοστό βιταμίνης C προς θερμίδα και ίνες. Μόνο βιολογικές γιατί «κρατάνε» πολλά φυτοφάρμακα.
Σταφίδες: σίδηρος και ίνες
Χουρμάδες: σίδηρος, ίνες και νιασίνη
Ξερά σύκα: Νιασίνη, ασβέστιο, πρωτεΐνη, ίνες, κάλιο.


(όλα βιολογικά, κατά προτίμηση)

http://www.askdrsears.com/html/4/T045400.asp
http://www.vrg.org/recipes/schoolers.htm
http://www.vrg.org/nutrition/iron.htm#table1
http://www.vrg.org/nutrition/iron.htm#table2
http://www.vrg.org/nutrition/calcium.htm
http://www.goveg.com
http://www.vegsoc.org/info/goingveg.html
http://alumnus.caltech.edu/~brett/whyveg.html
http://www.airs.com/ian/essays/vegetarian/vegetarian.html
και κάτι διαφορετικό.
http://www.beyondveg.com/nicholson-w/29reasons/29reasons.shtml






(fe-mail.gr)

No comments: