Κάποτε πιστεύαμε ότι το κόκκινο κρέας κάνει καλό, ή ότι το να κάνεις ακτίνες Χ για να δεις το έμβρυο στην κοιλιά ήταν ανώδυνο….Κατά καιρούς η ανθρωπότητα πίστευε κάποια πράγματα που δεν ίσχυαν.
Μέσα από την εμπειρία μου με τον θηλασμό, ανακάλυψα με μεγάλη μου έκπληξη το πόσα πολλά χρήματα ξοδεύονται στην διαφήμιση της γαλακτοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το πόσο πολύ δεν τηρούνται οι προσταγές του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας όσον αφορά τα συμπληρώματα, και στην προσπάθεια μου για καλύτερη ενημέρωση, βρήκα μια θάλασσα από πληροφορίες, που όλες έλεγαν το ίδιο.
Ότι το αγελαδινό γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο μας λένε.Για διάφορους λόγους.Για την σύσταση του, γιατί πιθανόν δεν το χωνεύουμε από μια άλλη ηλικία και μετά, για τις προσμίξεις που του κάνουν, γιατί τα ζώα είναι άρρωστα και γεμάτα φάρμακα…γιατί γιατί γιατι…
Σας παραθέτω εδώ κάποιες σκέψεις, απορίες μου, κάποια αποσπάσματα, κάποια βίντεο με αρκετή επιφύλαξη γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν χωρά ένα άρθρο να το καλύψει.Διάλεξα κυρίως πληροφορίες από δυο παγκόσμιους αφιλοκερδούς οργανισμούς ( Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ο Παγκόσμιος σύνδεσμος θηλασμού) αλλά και από διάφορα βιβλία που έτυχε να διαβάσω στο παρελθόν.Παράθεσα αποσπάσματα από απλά μπλογκ, μέχρι εξειδικευμένες ιστοσελίδες, θέλοντας να κάνω κάποιες πληροφορίες πιο προσιτές.Τα συμπεράσματα είναι πλέον του αναγνώστη.
Σκέφτομαι δυνατά.Αν έβγαζα γάλα από το στήθος μου σε ένα ποτήρι θα το πίνατε?Κατά 90%, υπολογίζω ότι η απάντηση θα ήταν «όχι».Τότε…γιατί είμαστε τόσο πρόθυμοι να πιούμε το «υγρό» ενός άλλου ζώου?Μήπως εκεί η σιχαμάρα δεν λειτουργεί λόγω του ότι από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, οι διαφημίσεις, η τηλεόραση, και όλα γύρω μας συμβάλανε στο να καταναλώνουμε γάλα αγελάδος, χωρίς να αμφισβητήσουμε ή να αναρωτηθούμε έστω και μια φορά γιατί.«Μα είναι πλήρης τροφή.»«Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.»
Είναι όμως έτσι?
Διαβάζω λοιπόν, ότι το γάλα περιέχει πύον από τις αγελάδες, αντιβιοτικά (προορισμένα για τα άρρωστα ζώα που δεν κινούνται, και ίσως δεν βλέπουν ποτέ το φως του ηλίου), ορμόνες (για να παράγουν συνέχεια γάλα) και φυτοφάρμακα. Αρκετοί παιδίατροι στο εξωτερικό, ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αλλεργίες και μακροχρόνια, καρδιοπάθειες στα παιδιά. Όσο για την οστεοπόρωση, μια έρευνα του Χάρβαρντ πάνω σε 75.000 γυναίκες, δείχνει ότι μάλλον, το γάλα έχει άμεση σχέση με την δημιουργία της οστεοπόρωσης.
Μαθαίνω επίσης ότι δεν συνίσταται για παιδιά κάτω του ενός χρόνου, όχι μόνο από τις συμβούλους θηλασμού και τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, αλλά και από κάποιους θαρραλέους γιατρούς.
Το γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο, τόσο χαμηλό που ένα παιδί θα έπρεπε να πίνει 30 λίτρα γάλακτος την ημέρα για να πάρει τα 15 γραμμάρια σιδήρου που χρειάζεται.Επίσης διαβάζω, οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν συνδεθεί με την απώλεια αίματος στο έντερο.Έχει συνδεθεί με προβλήματα διαβήτη, άσθματος, και άλλα πολλά τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω διευθύνσεις, και βιβλία ή να ακούσετε στα βίντεο στο τέλος του άρθρου.
Αν όμως είναι έτσι…Γιατί έχει περαστεί στην συνείδηση μας, ότι το γάλα της αγελάδας κάνει καλό?Έχει να κάνει -όπως με πολλά άλλα πράγματα σ αυτήν την ζωή- με την κατανάλωση; Το χρήμα;
Η αγελάδα είναι ένα ζώο που παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος.Ίσως αυτό είναι και το μόνο κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου ζώου γιατί και χημικά η σύσταση του ανθρώπινου γάλακτος με της αγελάδας διαφέρει, αλλά και μορφολογικά δεν βλέπω καμία ομοιότητα μεταξύ ενός βρέφους και ενός βοδιού.Το πρώτο χρειάζεται να αναπτύξει τον εγκέφαλο του κατά 2/3 μετά την γέννηση του, ενώ το δεύτερο χρειάζεται κυρίως να σταθεί στα πόδια του.Αν η νυφίτσα ή η γάτα (ή η χιμπαντζίνα, που μοιάζουμε κιόλας) έβγαζε αντίστοιχες ποσότητες, μήπως ο άνθρωπος σήμερα, θα έτρωγε τυράκια “Le chat qui rit” .
Όσο για το ασβέστιο, εκτός ότι η πρωτεΐνες εμποδίζουν την απορρόφηση του….η αναλογία του στο γάλα, σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες είναι άσχετη.Μια κουταλιά άψητο σησάμι ή φουντούκια έχουν ασβέστιο εύκολα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό (και είναι φυσικό χαλαρωτικό για τα ζωηρά παιδάκια.)Τα μωρά χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο από τους ενήλικες γιατί τα κόκαλα τους είναι «αδύναμα» , «χτίζονται», και το μητρικό γάλα περιέχει όλο το ασβέστιο που χρειάζεται ένα παιδί τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του (συν άλλα καλά, όπως αντισώματα, πρωτεΐνες, κλπ)
Πόσο ασβέστιο περιέχει το μητρικό γάλα, αλήθεια?Όχι πολύ…γιατί δεν χρειαζόμαστε παραπάνω.
Ασβέστιο σε mg / 100 g226 Φουντούκια140 Κρόκος αβγού132 βραζιλιάνικα καρύδια96 Πράσινες ελιές87 καρύδια54 Σύκα44 μαύρα μούρα42 Πορτοκάλι40 Raspberries38 Ακτινίδιο33 Μανταρίνι32 Μητρικό γάλα20 καρύδα18 Σταφύλια16 Βερίκοκο16 Ανανάς14 Δαμάσκηνο13 Σολωμός12 Αντσούγια12 Mango11 καρπούζι10 Avocado9 Banana
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων ειδών γάλακτοςΓάλα Ασβέστιο (mg/100gr)Αγελαδινό 110-130Πρόβειο 162-259Κατσικίσιο 102-203Παστεριωμένο (άπαχο) 120Παστεριωμένο (πλήρες) 115Μακράς διαρκείας 120Συμπυκνωμένο εβαπορέ (πλήρες) 292
Είναι λοιπόν το γάλα μια πλήρης τροφή;Είναι.Το γάλα που παράγει το είδος μας.Όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, το αγελαδινό γάλα είναι σωτήριο, όπως και τα συμπληρώματα, όμως η χρήση τους δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας είναι κάθετος στο θέμα των συμπληρωμάτων.Απαγορεύονται στα μαιευτήρια. Απαγορεύεται η διακίνηση και η προώθηση τους.Το συμπλήρωμα είναι μόνο για έσχατες λύσεις.Άλλο ερώτημα….Είναι συνετό να πίνει γάλα ένας ενήλικας;Εξαφανίζεται τελικά το ένζυμο που χωνεύει το γάλα από μία ηλικία και μετά;Αν ναι, το γάλα δεν χωνεύεται και είναι τοξικό για τον οργανισμό;Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε το γάλα σε μορφή γιαουρτιού και τυριού;Σίγουρα βοηθάει αν κρίνω απ’ όλα όσα βρήκα..Όπως και καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο βιολογικό γάλα που περιέχει έστω κάποιες βιταμίνες.
Υπήρξε διαβάζω, μια έρευνα…έδωσαν σε μοσχαράκια παστεριωμένο/ βρασμένο γάλακαι σε μια άλλη ομάδα, ωμό γάλα.Τα μοσχαράκια που δεν κατανάλωσαν το γάλα στην φυσική του μορφή, αρρώστησαν και πέθαναν, δίνοντας το συμπέρασμα ότι το γάλα αυτό, δεν τα έθρεφε, δεν παρείχε τίποτα το θρεπτικό.Δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ωμό γάλα πλέον, τα περισσότερα ζώα είναι άρρωστα, όμως όσο μικρότερη η παστερίωση και όσο πιο φυσικό, τόσο πιο ωφέλιμο.
Κοιτάω το κουτί με γάλα που έχω έτοιμο για να βάλω στο τσάι μου.Δεν θα σταματήσω να βάζω, είναι για ευχαρίστηση μου.Όμως, για το παιδί μου-που όσο το θήλαζα ήταν όλα εύκολα-αγοράζω βιολογικό, και καλού κακού του δίνω μια κουταλιά σησάμι το βράδυ να μασουλήσει, και μια χούφτα φουντούκια τα χειμερινά πρωινά. όσο περιμένει το λεωφορείο να πάει στο σχολείο.
Μερικές πληροφορίες που βρήκα σκόρπια στον ωκεανό του ελληνικού ίντερνετ, από δημοσιογράφους, συγγραφείς αλλά και απλούς πολίτες, μπλογκ και ιστολογία.
Η συγκεκριμένη ορμόνη χορηγείται στις αγελάδες για να παράγουν διπλάσια ποσότητα γάλακτος και έχει επιπτώσεις καταστροφικές στην υγεία των ζώων, αλλά και δυσάρεστα αποτελέσματα σε όσους καταναλώνουν το γάλα και τα παράγωγά του: έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στο γάλα των ορίων μιας άλλης ορμόνης, της Igf-1 γνωστής ως σωματομεδίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ τα αναβολικά αποτελέσματά της παραμένουν μέχρι και το στάδιο της ενηλικίωσης.Τελευταίες μελέτες -στην επεξεργασία των οποίων συμμετείχε ο δρ Michael Hansen, διευθυντής της Ενωσης Καταναλωτών των ΗΠΑ- απέδειξαν ότι η αύξηση των ορίων της Igf-1 είναι συνδεδεμένη με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον Hansen, στις αγελάδες που χορηγείται η rBGH παρουσιάζεται αύξηση των ασθενειών, όπως μαστίτιδα και προβλήματα κατά την κύηση. Τα ζώα υποφέρουν ενώ το γάλα τους περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών, αίματος και πυοσφαιρίων, ένεκα των συνεχών ασθενειών και των απαραίτητων κτηνιατρικών αγωγών. Αυτά τα υπολείμματα δημιουργούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά, σε όσους καταναλώνουν γάλα (και τα παράγωγά του), από αγελάδες που τους έχει χορηγηθεί σωματοτροπίνη.
Μετά δε και τη δημοσιοποίηση των ερευνών για την επικινδυνότητα της ορμόνης rBGH, μερικές από τις αλυσίδες Super Market όπως Kroger e Safeway, αλλά και τα Starbucks Coffee, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη μείωση των πωλήσεων, αναγκάστηκαν να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους ότι δεν θα εμπορεύονται πια προϊόντα που παρήχθησαν με τη χρήση της συνθετικής ορμόνης. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό με το δεδομένο ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναγράφουν στην ετικέτα αν το προϊόν περιέχει ορμόνες ή γενετικώς τροποποιημένα συστατικά.Link
Μόλις πρόσφατα μεγάλες οργανώσεις γαλακτοπαραγωγών, όπως η Γαλακτοκομική Καλιφόρνιας που παράγει το 45% του γάλατος της πολιτείας αυτής, ανακοίνωσαν ότι από τον ερχόμενο Αύγουστο θα σταματήσουν τελείως την χρήση rBGH, υπακούοντας στο αίτημα των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα. Ακόμη και η πολυεθνική αλυσίδα Starbucks ανακοινώνει ότι αφαιρεί από το μενού της τα παρασκευάσματα με rBGH, προς το παρόν σε όλα τα καταστήματα της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον. Τον παλμό των καταναλωτών πιάνουν και οι εμπορικοί κολοσσοί όπως το Wal-Mart και το Kroger's. Ας θυμηθούμε ότι η Μονσάντο ήταν εκείνη που παρασκεύασε το τοξικό Agent Orange με το οποίο οι ΗΠΑ αποψίλωναν τα δάση στο Βιετνάμ, κι από τότε διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στο πολιτικό κατεστημένο.Link
Αυτή η νέα ορμόνη ονομάστηκε rbGH - γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών.Όταν πίνουμε γάλα, η πρωτεϊνική αυτή ορμόνη απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.Στον κόσμο είπαν ότι το γάλα των αγελάδων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με rbGH ήταν πανομοιότυπο με το γάλα που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Αυτή η δήλωση είναι ψευδής. Από τότε που οι αγελάδες υποβλήθηκαν σε ενέσεις με rbGH, το γάλα τους περιείχε αυξημένο ποσοστό μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται IGF -1 και μοιάζει με την ινσουλίνη.Αυτή η ουσία είναι η πιο ισχυρή ορμόνη που υπάρχει στη φύση. Η ορμόνη IGF-1 είναι πανομοιότυπη στα βοοειδή και τους ανθρώπους. Έτσι όταν πίνουμε γάλα που περιέχει την γενετικά τροποποιημένη ορμόνη παίρνουμε επιπλέον ποσότητες της ισχυρής αυξητικής ορμόνης, πέραν του φυσιολογικού ποσοστού που παράγεται ούτως ή άλλως με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας.Η IGF -1 έχει εντοπιστεί ως ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Link
"Πενήντα χρόνια πριν μια μέση αγελάδα παρήγε 900 κιλά γάλα το χρόνο. Σήμερα οι υψηλότερες παραγωγές αγγίζουν τα 22.600 κιλά το χρόνο. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, σχέδια εξαναγκαστικής τροφής και γονιμοποίησης: να πως."
Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το άρθρο του Robert M. Kradjian, MD, με τίτλο: "THE MILK LETTER : A MESSAGE TO MY PATIENTS".
Το "ρούφηξα" σαν καλό παιδί και μετά μάζευα τα σαγόνια μου. "Αγελαδινό γάλα: μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί!", ήταν ο τίτλος ενός προηγούμενου post στο baby-blog. Τότε ένας αναγνώστης σχολίασε σχετικά:"Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά: γάλα από άλλα ζωικά είδη πίνουμε εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια. Το κάπνισμα και η οδήγηση ήρθαν στη ζωή μας πριν από λίγες δεκαετίες..."
Σήμερα διάβασα ότι στην Ιαπωνία η ιδέα του βοδινού ως τροφή του ανθρώπου εμφανίστηκε το... 1930!
Τα κατάλοιπα των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στο αγελαδινό γάλα περνάν μέσω του μητρικού γάλακτος και στα βρέφη τα οποία θηλάζουν. Το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, αποτελεί συχνά και την αιτία κολικών και αλλεργιών στα μωρά. Για τους ενήλικες θα διαβάσεις πολλά, συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου των λεμφαγγείων...
Συγκλονιστικό είναι επίσης ότι τα "χαμηλών λιπαρών" γάλατα, τα γνωστά σε εμάς 2%, δεν είναι και τόσο... 2%! Ο όρος εξυπηρετεί το marketing. Στα γάλατα αυτά το 87% της ποσότητας είναι... νερό.
Ο συγγραφέας καταρρίπτει δυο μύθους: α) της σημασίας του ασβεστίου που περιέχει το γάλα για τον άνθρωπο και β) της προστασίας από την οστεοπόρωση που υποτιθέμενα προκαλεί η έλλειψη γάλακτος από τη διατροφή. Link
Link
The older you get, the higher your risk of osteoporosis.Obviously, osteoporosis is about aging.Osteoporosis patients originally had very strong bones, like everybody else. Osteoporosis is not about the inability to build strong bones, but about premature degeneration of the bones. What makes the bones degenerate prematurely?Somehow, osteoporotic bones have degenerated more than healthy bones of the same age. In osteoporotic patients, the bones have obviously aged faster. Osteoporosis is about prematurely aged bones.
So, the key question is:What accelerates aging of the bones?All our organs age. In all our organs cells constantly replicate themselves; they wear out and are replaced by new ones. And because the number of times cells can replicate is fixed, organs eventually age. Like the skin eventually becomes wrinkled when there are less cells available to replace the dehydrated old skin-cells.We all know that if we expose our skin to the sun too much, that we will look older sooner. Excessive sun-exposure accelerates he aging of the skin. It does so because the sun burns the outer skin cells, which must be replaced by new cells sooner. And the sooner cells must be replaced, the sooner the moment will come that these cells cannot replicate anymore. Accelerated aging of cells is about a higher turnover of cells; new cells replacing old cells more frequently. What causes old bone-cells to be replaced by new ones sooner? We know that estrogen is protective. (and androgens to a lesser extent) All bone-scientists acknowledge that if the female body has sufficient estrogen at it's disposal all the time, osteoporosis risk is far lower. That is why osteoporosis risk is 3-fold higher in women: In women the estrogen level is far lower every 4th week, and the bones are less protected at that time. And in post-menopausal women, estrogen level is permanently decreased.If we knew exactly how estrogen protects against premature aging of the bones, we would also know how the opposite process enhances osteoporosis.So, how exactly is bone-metabolism influenced by estrogen? Estrogen inhibits both the uptake of calcium into the bones (1) and deportation of calcium from the bones. (See Calcium Hormones) But how exactly can processing more calcium cause osteoporosis?The absorption of calcium requires the activity of specialized cells: osteoblasts. These osteoblasts also compose pre-calcified bone-matrix, upon which the calcium can precipitate. Deportation of calcium from the bones requires the activity of osteoclasts.If more calcium is absorbed into the bones, like due to a lack of estrogen (2), the production and activity of both osteoblasts and osteoclasts is increased (3) (as in hyperparathyroidism). If much calcium is absorbed, much calcium is deported. But 50 to 70% of the composing osteoblasts die in the composition of new matrix. (4) The more their activity is stimulated, the more they die (5). And since estrogen inhibits uptake of calcium, estrogen prevents the death of osteoblasts (6). If you consume higher amounts of calcium all your life, the replacement of osteoblasts maybe increased all this time; many people succeed in increasing bone-mineral density by consuming more calcium. (7) That is why the average BMD is higher in residents of countries where much milk is consumed.Since the number of times a cell can be replaced is fixed, the replicative capacity will be exhausted sooner if much calcium is absorbed on a regular basis. And if replacement capacity is exhausted, there will be a lack of new osteoblasts. And since only these osteoblasts can compose bone-matrix, too little new bone-matrix can be composed. But without the matrix, the calcium cannot precipitate, and new bone cannot be composed, while old bone is constantly being decomposed anyway, to be replaced by new bone. Since there is a lack of pre-calcified bone matrix upon which to build, replacement cannot occur, and porous holes will begin to appear. And this is exactly what happens in osteoporosis: in osteoporotic bone the osteoblasts cannot be replaced adequately anymore, and thus less osteoblasts are available (8) and/or the activity of osteoblasts is at least impaired, (9) like ‘exaggeratedly aged’ bones. (10) In osteoporotic bones there is less matrix available that can yet be calcified than in healthy bones. (11) In osteoporosis dead cells cannot be replaced and micro-fractures cannot be repaired. (12)Does that mean that dietary calcium causes osteoporosis?Only if too much calcium is actually absorbed into the bones. As with all minerals, the body normally absorbs just as much calcium from our food as it needs. Only about 200 mg is absorbed into the blood, on the average, whether we consume 300 mg or 700 mg calcium daily, or sometimes even when we consume up to 1200 mg supplementary calcium daily. (13) In order to absorb the right amount of calcium, absorption rate decreases when we consume more calcium. But if we consume too much calcium, the absorption rate cannot be sufficiently decreased; about 5% of dietary calcium on top of 1500 mg a day is yet absorbed into the blood. For example: Consuming 5-fold more calcium than before, a group of girls did, in fact, absorb twice as much calcium (as before) into the blood. (14)But why is this extra calcium absorbed in the bones?This is to prevent blood-calcium level from rising too much. Muscles can only function if calcium from inside the muscle cells can be deported outside the cells. If blood-calcium level were too high, this wouldn't be possible; it would be lethal since breathing requires muscle-action. To save your life excessive dietary calcium is temporarily stored in the bones, prior to excretion. Normally the blood contains a total of 500 mg calcium. The difference between highest and lowest blood-calcium level is only 26%, thanks to the three different hormones that prevent our blood from containing too much (or too little) calcium. After the calcium has been absorbed into the bones two of these hormones stimulate deportation of calcium from the bones, and the third one stimulates excretion of calcium into urine. But why don’t the bones hold on to that extra calcium?According to the old doctrine, we can prevent osteoporosis by stacking more calcium in the bones. “The more calcium your bones contain, the longer it will take before they are empty.”This would be a simple solution if the bones did indeed hold on to that extra calcium, but…Our bones are built according to a plan - just like a house, and the amount of calcium in the bones has to be according to that plan. Just as piling up bricks in your living room does not make your house better or stronger.
Post a Comment
No comments:
Post a Comment